Over Sarah

Wie is Sarah van Emst?

Mijn naam is Sarah van Emst, ik ben 17 jaar en woon in Zwolle samen met mijn vader, moeder en zusje. Wekelijks train ik elke dag, in totaal train ik ongeveer 17,5 uur per week. Nadat ik mijn diploma op het Centre for Sports & Education behaald hebt ben ik doorgestroomd naar Landstede Sport en Bewegen in Zwolle. Ik combineer school samen met tennistrainingen. Vier keer per week training ik bij Bogtstra & Kempers Tennis Academy in Doorn, onder leiding van Tjerk Bogtstra en Tom Kempers. Daarnaast train ik regelmatig op het Nationaal Tenniscentrum (NTC) in Amstelveen. De ambitie van BKTennis past goed bij mijn tennisinstelling:

met een gezonde, reële tennisambitie knetterhard werken met behoud van veel plezier

Ik draai nu mee op de junioren tour t/m 18 jaar en speel daarnaast verschillende NRT-toernooien. Op de huidige KNLTB ranglijst bij de dames sta ik op de 58e plaats. Ik speel op dit moment verschillende ITF-, en NRT-toernooien in Nederland, Duitsland en België.

Het is mijn grote droom om proftennisser te worden. Zoals je kunt zien train ik daar erg hard voor. Met de steun van jouw bedrijf of van jou persoonlijk krijg ik de solide basis om van deze droom werkelijkheid te maken! Uiteraard doe ik daar graag iets voor terug.

Groetjes,

~ Sarah ~

Titels

2019 – Junior Tour Zilver Meppel (enkel)
2019 – Junior Tour Goud Tenniscenter Heuvelrug Doorn (dubbel)
2019 – Approach Junior Tour Zilver (enkel)
2019 – Tennis Europe InTime Tennisdirect Junior Open (dubbel)
2019 – Tennis Europe Focus Tennis Academy Open (dubbel)
2019 – ITF J5 Outdoor Almere (dubbel)
2019 – Junior Tour Zilver Zomer Heuvelrug Open (enkel)
2019 – ITF J4 Flower Bulb Tournament (dubbel)
2019 – Nationale Jeugd Kampioenschappen MD t/m 16 jaar
2019 – NRT* Dames enkel TSH Open
2019 – NRT* Dames dubbel TSH Open
2019 – Veracket Open Dames enkel Cat. 3
2019 – Veracket Open Dames dubbel Cat. 3
2019 – Lichtmacth Bosheim Open Dames enkel Cat. 3

2020 – ITF J4 IN-Doorn Open (dubbel)
2020 – Nationale Jeugd Kampioenschappen MD t/m 16 jr
2020 – Top Tennis Groningen NRT* Dames enkel
2020 – 19. Ritzenhoff Open by uniexperts singles (DUI)

2021 – Timo’s Tuning NRT** Dames enkel
2021 – Timo’s Tuning NRT** Dames dubbel
2021 – Stadjershal NRT* Dames dubbel
2021 – 20. MUUUH!-Open by uniexperts 2021 singles (DUI)
2021 – ITF J5 Junior The Hague (enkel)
2021 – ITF J5 Junior The Hague (dubbel)
2021 – ITF J4 Heiveld doubles (BEL)
2021 – ITF J4 Maribor doubles (SLO)

Halve finaleplek en dubbeltitel voor Van Emst in Maribor

Sarah van Emst kan terugkijken op een goede week in het Sloveense Maribor, waar ze met de KNLTB op pad was.

Dankzij haar uitstekende prestaties dit najaar in het internationale juniorentennis kreeg de Zwolse een uitnodiging van de KNLTB om mee te gaan op deze buitenlandse reis. Van Emst veroverde in oktober haar eerste ITF-titel in het enkelspel, een week na haar eerste finaleplaats.

In Maribor haalde de onlangs zeventien jaar geworden Van Emst de halve finales in het enkelspel en veroverde ze samen met Annelin Bakker de titel in het dubbelspel. De nederlaag in het enkelspel was zeer nipt (6-4, 3-6, 7-5) en kostte Van Emst naar alle waarschijnlijkheid de titel. Bakker was namelijk oppermachtig in de finale en verloor daarin slechts drie games.

De Swollenaer - 29 november 2021

 

Doorbraak Van Emst met eerste finaleplaats en titel op internationaal niveau

Sarah van Emst is uitstekend op dreef dit najaar. De Zwolse haalde voor de tweede week op rij de finale van een internationaal jeugdtoernooi en veroverde zondag haar eerste titel.

“Best wel gek. Het moest even binnenkomen, even landen. Maar het was wel echt super gaaf”, beschrijft Van Emst haar gevoel na het laatste punt. “Een eerste ITF-titel, in het enkelspel. Echt heel mooi. Op naar meer”, zegt Van Emst vol vertrouwen.

De zestienjarige tennisster heeft daarmee weer een mooie stap gezet in haar ontwikkeling. Voor deze maand was een kwartfinaleplaats op internationaal niveau haar beste prestatie in het enkelspel. Dat lukte haar twee jaren geleden voor het eerst en, na een lange coronatijd met nauwelijks toernooien, deze zomer voor de tweede keer.

De Swollenaer - 26 oktober 2021

‘Sarah zal waarschijnlijk altijd de mooiste bal van de wedstrijd slaan, maar daar win je niet mee’

Zeven jaren geleden viel ze voor het eerst op, als negenjarige dreumes tussen veel oudere en grotere meiden op de Zwolse Tennis Masters. Relatief klein is Sarah van Emst nog steeds, maar met haar zestien jaar staat ze inmiddels wel op de drempel van een bepalende periode. Is het de drempel naar een bestaan als prof of wordt Sarah het zoveelste tennistalent dat in de late tienerjaren afhaakt? “Ik moet het nu gaan laten zien op toernooien”, beseft de Zwolse.

Op het moment van het interview heeft ze er net een weekje Ardennen opzitten. Een cadeautje van opa als beloning voor het behalen van haar middelbare schooldiploma (VMBO TL). Het is een korte vakantie waarin tennis even op de achtergrond staat, maar dat soort periodes zijn tegenwoordig uniek in het leven van Sarah. Een leven dat in het teken staat van tennis.

De Swollenaer - 27 juli 2021

 

Sarah van Emst begint goed aan toernooizomer in Eindhoven

Sarah van Emst is de toernooizomer goed begonnen met een kwartfinaleplaats op een internationaal juniorentoernooi in Eindhoven (ITF Grade 4). In het dubbelspel reikte ze tot de laatste vier.

Op dezelfde plek als waar ze vorig jaar september haar laatste wedstrijd speelde op internationaal niveau, keerde Sarah deze week terug wat betreft toernooitennis. De zestienjarige Zwolse boekte twee mooie zeges op het toernooi voor spelers van achttien jaar en jonger en verloor vervolgens van Lissa Varul uit Estland. Sarah begon sterk, maar moest uiteindelijk met 2-6, 6-4, 6-1 buigen.

in het dubbelspel greep Sarah met Sophie Schouten net naast een finaleplaats. Rikke de Koning en Marente Sybesma trokken in de halve eindstrijd aan het langste eind in een supertiebreak: 7-6 (5), 3-6, 11-9.

De Swollenaer - 26 juni 2021

Titel en finaleplaats voor Van Emst in Groningen

Sarah van Emst heeft op de NRT* Stadjershal Top Tennis Groningen de dubbelspeltitel veroverd en de finale gehaald van het enkelspel. Celine Koets was in die eindstrijd te sterk met 7-6 (3), 6-1.

De Zwolse tennisster (15) boekte in de halve eindstrijd van het nationale ranglijsttoernooi een zwaar bevochten zege over Annelin Bakker, van wie ze de laatste twee keer had verloren. Bakker, die een jaar jonger is, trok onder meer op de NJK aan het langste eind. Met 6-3, 5-7, 6-3 nam Van Emst afgelopen weekeinde revanche. Samen met Bakker schreef ze het dubbelspel op haar naam door in de finale Nika Beukers en Coco Bosman terug te wijzen met 6-2, 6-3.

De Swollenaer - 17 augustus 2020

 

Van Emst prolongeert dubbelspeltitel, maar is kritisch over optreden enkelspel

Sarah van Emst kijkt met gemengde gevoelens terug op de Nationale Junioren Kampioenschappen, waar ze net als vorig jaar de titel pakte in het dubbelspel -16 jaar. In het enkelspel kwam ze niet verder dan de tweede ronde.

De Zwolse tennisster won op de gravelbanen van het Tulip Tennis Center in Hilversum samen met Sophie Schouten de dubbelspelfinale van Annelin Bakker en Isis van den Broek: 6-1, 5-7, 10-6.

Daarmee nam de vijtienjarige Van Emst revanche voor haar nederlaag tegen Bakker in het enkelspel. In de tweede ronde was Bakker, die een jaar jonger is, te sterk met 2-6, 6-3, 6-2.

De Swollenaer - 27 juli 2020

Tennisster de grens over voor eerste wedstrijd in maanden

Het was even wennen na bijna vier maanden zonder officiële wedstrijd, maar met een overwinning in het enkel- en het dubbelspel leverde tennisster Sarah van Emst een belangrijke bijdrage aan de winst van TC Blau-Weiss Halle 2 over Tus Sennelager 1. “Hopelijk volgen er meer van dit soort weekeinden.”

Op zondag maakte Van Emst haar debuut in de Duitse competitie, in de Westfälischer Tennis Verband Ligen 2020 om precies te zijn. Met het tweede team van TC Blau-Weiss Halle won ze de uitswedstrijd van het eerste team van Tus Sennelager met 4-5. De Nederlandse bijdrage, van Van Emst en Isis van den Broek, was cruciaal. Beide speelsters wonnen hun enkelspel zonder setverlies en het dubbelspel was met 6-1, 7-5 een prooi voor het Nederlandse duo.

De Swollenaer - 22 juni 2020

 

Van Emst komt coronatijd vooralsnog goed door

Een zomer zonder serieuze krachtmetingen dreigt voor Sarah van Emst nadat de stop op internationale toernooien is verlengd tot en met 31 juli. De Zwolse is echter al lang blij dat ze weer vier keer per week kan trainen bij de Bogtstra en Kempers Tennis Academy.

Al met al komt Sarah, al jaren één van Neerlands beste speelster in haar leeftijdscategorie, de coronatijd goed door. Na slechts een weekje van de tennisbaan, kon de vijftienjarige dankzij een oproep op Facebook al weer los op een paar particuliere banen in de omgeving. Sinds 29 april traint ze weer in Doorn (bij BK Tennis). Een weekje met slechts een paar duo's tegelijk, maar inmiddels al weer met een grote groep (uiteraard met de beperking van 1,5 meter afstand).

De Swollenaer - 17 mei 2020

Tennistalent zoekt en vindt tennisbaan

Sarah van Emst en haar ouders doen wat ze kunnen om in tijden van corona zoveel mogelijk te blijven tennissen en na een zeer tennisluwe week lijkt de ergste droogte alweer voorbij.

Hoewel tennis in tijden van corona vanzelfsprekend zeer uitdagend is, is het voor het Zwolse tennistalent geen rustige tijd. Sarah houdt er een vrij strikt regime op na van leren, sporten, leren, sporten aangezien het examentijd is voor de 4VMBO-leerling (TL) van het Center for Sports and Education in Zwolle. Ze doet dit schooljaar examen in Nederlands, Duits en Biologie en volgend jaar in de resterende drie vakken.

De Swollenaer - 22 maart 2020

Van Emst heeft knop omgezet na verdriet over missen NOJK

Sarah van Emst moest vanwege een elleboogblessure vroegtijdig en zeer ongewenst een punt zetten achter haar tennisjaar, maar pas wanneer de talentvolle Zwolse ook niet meer had kunnen trainen was er echt een probleem geweest in huize Van Emst. "Ze heeft snel de knop omgezet."

De Swollenaer - 30 november 2019

Dubbelspeltitel en halve finales enkelspel voor Van Emst op NJK

Met de nationale juniorentitel in het dubbelspel spoelde Sarah van Emst de teleurstelling over het verlies in de halve finales van het enkelspel enigszins weg. In de halve finale van het NJK meisjes t/m 16 jaar verloor Sarah van Anouk Koevermans. In de dubbelfinale t/m 16 jaar werd deze teleurstelling weggespoeld, Sarah en Florentine Dekkers wonnen samen van diezelfde Anouk en Sophie Schouten: 7-5 3-6 12-10

De Swollenaer - 28 juli 2019

Opluchting groot voor tennistalent na goed nieuws over school en tennis

Het Zwolse tennistalent Sarah van Emst haalt opgelucht adem nu ze met de hakken over de sloot over is naar het vierde jaar van de middelbare school. Het waren spannende weken voor de veertienjarige, die naar eigen zeggen moest 'strijden tot het einde'. Vrijdag kwam ook het bevrijdende nieuws dat Van Emst deel blijft uitmaken van de nationale tennisselectie.

De Swollenaer - 7 juli 2019

Knetterhard trainen om prof te worden!

Geert-Jan den Hengst besteed in de april editie van de VinExpress Stadshagen ruimte aan tennistalent: Sarah van Emst. "Zoveel mensen, zoweel kwaliteiten. Dus iedereen is uniek! Helemaal waar. Ook dat je niks bijzonders hoeft te kunnen om bijzonder te zijn. Toch steken sommigen hier een beetje bovenuit. Soms komt dit verborgen talent pas na jaren tot bloei, bij andere uit zich dit al op jonge leeftijd." 

Vinexpress Stadshagen - April 2019

Een dag niet getennist, is een dag niet geleefd!

Een mooi artikel in De Swollenaer naar aanleiding van Sarah haar resultaten bij het ITF J4 In-Doorn 2019. Sarah heeft haar eerste ITF punten op de junioren ranglijst behaald. Ze heeft een fantastische reeks neergezet door de kwalificaties te doorstaan bij de singles. De 2e ronde, tegen de Tsjechische Kubikova, was bij de singles het eindstation. Bij de dubbel werd samen met dubbelpartner Sophie Schouten de finale gehaald. In de finale kwam het koppel net tekort tegen het Duitse koppel Rivkin/Wirges: 2-6 6-3 10-12.

De Swollenaer - 18 februari 2019

2 december 2018 - De Swollenaer - 3e plaats WJC zwaar bevochten

2 september 2018 - Brugnieuws - Winst bij KJLTC Open

12 augustus 2018 - De Swollenaer - Net tekort voor finaleplaats op NJK

29 juli 2018 - De Swollenaer - Sarah op tijd in vorm voor NJK

31 januari 2018 - De Swollenaer - Artikel over Sarah haar eerste wedstrijd voor Nederland

22 december 2017 - Uit eigen huis - Sarah geselecteerd voor Wintercup in Wit-Rusland

13 november 2017 - De Swollenaer - Goed begin bij Winter Jeugd Circuit (WJC)

3 september 2017 - Brugnieuws - Sarah wint Tamek Open 2017

19 maart 2017 - SportiefZwolle - Vermelding van Sarah in SportiefZwolle na het behalen van de kwartfinales NJK meisjes t/m 14 jaar

19 september 2016 - De Swollenaer - Leuk artikel van Sarah in de Swollenaer

8 september 2014 - De Swollenaer - Sarah als 9-jarige vermeld in de Swollenaer na een geode prestatie op de Zwolse Tennis Masters